vrijdag 28 maart 2014

Zelf maken: Stofknopen

Al eerder beloofd, maar nu dan ook eindelijk gemaakt: een geschreven tutorial over hoe je de stofknopen van MooiMam gebruikt. Hoe maak je je eigen magneten, buttons, haarelastiekjes etc? Hopelijk zijn de tekst en foto's duidelijk. En voor iedereen die het nog niet weet: het is echt super MAKKELIJK!!

Mijn twee dochters van 9 en 11 zitten regelmatig met vriendinnetjes leuke nieuwe creaties te maken. Het uitzoeken van de stofjes in het atelier en de winkel van MooiMam is natuurlijk sowieso al een feest.

(update 3 maart 2016: kijk hier voor de video-tutorial op YouTube)

Benodigdheden voor je eigen magneten/buttons/haarelastiekjes:
 • schaar
 • stofjes met leuke print 
 • pen/stift
 • sjabloon (meegeleverd met stofknopen via MooiMam)
 • magneetjes/buttonhaakjes/haarelastiekjes/haarknipjes etc. (allemaal volop te koop bij MooiMam)
 • sieradenlijm
Aantal tips: 
- gebruik een schaar die je alleen voor stof gebruikt. Niks zo frustrerend als met een botte schaar proberen een stukje stof te knippen.
- MooiMam heeft allemaal geweldige stofjes die je vaak ook in kleine lapjes kunt krijgen. Maar je kunt natuurlijk ook een oud kledingstuk gebruiken dat je niet meer draagt maar waarvan de print of stof te mooi is om zomaar weg te doen. Let er wel op: de stof moet niet te dik zijn. Hoe groter de stofknoop hoe dikker de stof kan zijn maar in de maten 12 t/m 28 mm in ieder geval toch maar gewoon een 'normaal' katoentje gebruiken. 
- MooiMam verkoopt ook supersterke magneetjes en buttonhaakjes met veiligheidssluiting.
- Als je haarelastiekjes maakt, gebruik dan bij voorkeur degene zonder metalen stukje. Te koop bij verschillende drogisterijen, maar ook in hele mooie kleuren bij MooiMam.
Begin met het uitzoeken van de maat en het soort artikel (magneet/ring/haarelastiekje) dat je wilt gaan maken. Als je dit weet, kun je met de bijpassende sjabloon gaan kijken welk stofje je leuk vindt en welke geschikt is. Door het gat in het midden kun je precies zien of de afbeelding of print mooi op de knoop past.


Teken met je pen of stift om de BUITENrand van het sjabloon op de stof.


Knip de stof uit. Het hoeft niet een heel precies kunstwerkje te zijn. Het gaat er om dat je deze extra stof nodig hebt om om de stofknoop te vouwen. De stiftrand is straks totaal niet meer te zien.Leg de mal met holle kant naar boven. Plaats de stof met de PRINT naar BENEDEN op de mal. Leg de uitgekozen maat stofknoop met de bolle kant op de stof. Druk met je duim (of met de achterkant van een potlood bij de allerkleinste maat) de stofknoop met stof en al in de mal. Wrijf de stofrandjes naar het midden van de stofknoop. Ik doe dat vaak met een natte vinger. Zorg er voor dat alle stof van de randjes mooi naar het midden ligt zodat je straks geen plooitjes aan de randen van je stofknoop hebt. Controleer of de stof goed om de stofknoop ligt door aan de voorzijde door de mal heen naar het gewenste resultaat te kijken.Leg de gewenste achterkant (plat of met een oogje) met de 'holle' kant naar boven op de stofknoop. Dit is een platte achterzijde voor alle artikelen waar je wat achterop wilt plakkken (magneten, haarknipjes, ringen etc.) en een achterzijde met een oogje/haakje als je er een traditionele knoop of een haarelastiekje van wilt maken.
Druk met je vinger of het bijgeleverde drukkertje de achterzijde op de stofknoop. Vaak gaat één kant er het eerst in. Verleg de druk van je vingers in dat geval helemaal naar de kant die er nog ingedrukt moet worden. Je hoort en voelt een klein 'plok'- geluidje als het goed zit.
Als de achterzijde er goed in zit, draai je de mal met stofknoop om en druk je deze er met je duim(en) uit.

Nu hoef je je eigen prachtige en originele stofknoop alleen nog maar verder te verwerken tot iets leuks.

Er zijn talloze mogelijkheden:

1. speenkoordclip 2. button 3. ring 4. boekenleggerclip
5. knopen 6. oorstekers 7. armbandje 8. haarelastiekjes

Magneten

Stofknoop bloemetjes
magneten/buttons/knipjes/ring e.d.:

Lijm met een goede sieradenlijm (Hasulith, E6000) een magneetje/buttonhaakje/knipje/ring achter op de platte zijde. Wel heel goed laten drogen ivm de magneetkracht of de belasting.

haarelastiekjes:
Haal een elastiekje dubbel door het oogje en haal het terug door het lusje van het elastiek zelf. Even aantrekken en ... voila! (zie haarelastiekjes in de winkel)

Armbandje

Voor het armbandje met mini stofknoopjes heb je het basissetje van één armbandje en 11 stofknoopjes maat 12mm (met platte achterzijde) nodig. Je kunt dit hier bij MooiMam in een kant-en-klaar DIY-setje krijgen. Hiervoor heb je een stofje nodig met een printje dat geschikt is voor een klein resultaat. Een mini-bloemetje of bijvoorbeeld een mooi (dun) satijn stofje. Als je geen stofknoopjes wilt gebruiken, kun je er in principe alles op lijmen dat je wilt, bijvoorbeeld kleine (vintage) knoopjes. Alles met een maximale doorsnee (in de breedte) van 14 mm. Gebruik een goede sieradenlijm en lijm je knoopjes op de plakvlakjes van je armbandje. 

Makkelijker kunnen we het niet maken!! Superleuk op een kinderfeestje of om zelf leuke cadeautjes te maken.
Maar pas op: het maken van stofknopen is enorm verslavend!!!

Wil je meer weten, vraag het me dan gerust. Fijn weekeinde.


2 opmerkingen:

 1. Wat leuk! Wil je ook al vertellen hoe je zo'n armbandje maakt? Of komt dat later?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi, Ik heb zojuist een toevoeging bij het originele bericht gemaakt. Hopelijk is het zo duidelijk.

  BeantwoordenVerwijderen